Virva och Viktor topparna vid Örebro Indoor Games

17.01.2023

Örebro Indoor Games i helgen var i år också DM för det nya distriktet Södra Svealand som Västerås FK tillhör. Extra spännande eftersom det vid tidigare DM för Västmanland med några undantag för det mesta handlat om Västerås. Hur skulle det gå i år när betydligt fler storklubbar från Värmlands, Örebro och Södermanlands län tävlade om medaljerna?

Facit: Stor framgång för Västerås med inte mindre än 70 DM-medaljer från senior ner till 12-årsklassen.

Mängder av fina placeringar med andra ord för våra idrottare. Jag kan inte nämna alla men några resultat vill jag lyfta fram med fokus på de lite äldre klasserna.

Kanonstart på säsongen av Virva Rylander

Virva kom fram som en lovande löpare redan som 13-åring. Hon har dock delat sitt friidrottsintresse med en karriär som bandyspelare i VSKs damlag. Det har synts speciellt de senaste åren då hon inte alls tävlat inomhus. Den gångna utomhussäsongen kunde man emellertid ana en starkare satsning på friidrott. Nu 2023 är hennes första år som senior. Ska man döma av resultaten i Örebro så lovar det gott.

På 400m vann hon i konkurrens med topplöpare från hela landet 400m på 56,74. Det är den snabbaste tiden i klubben inomhus på 20 år. På 200m blev det ett fint personligt rekord på 25,41. På 2000-talet överträffas det bara av vårt sprinteress Malin Henriksson som 2004 sprang på 25,28. På söndag kan vi se henne i Westinghouse Inlagda Gurkspel.

Ännu ett klubbrekord av Viktor Rahm

I seniorernas stavtävling glänste 18-årige Viktor Rahm med seger på 5,05. En förbättring av hans nysatta pers och klubbrekord i P19 med fem cm.

I stav måste jag nämna en del andra resultat som inte ligger i nivå med Viktors men som visar på vilken härlig utveckling klubben har i grenen. Vår 19-årige mångkampare Ludvig Jaasund ser ut att efter ett par mellanår gå mot en fin säsong. Nu tog han brons i seniorernas stavtävling på 4,10 en förbättring av hans tre år gamla pers med 24 cm.

Den andra grenen han tävlade i var 60m häck. Där blev det DM guld på 8,63. Båda grenarna ingår ju i 10-kampen där vi hoppas att Ludvig tävlar vid kommande mångkampsSM.

För att återgå till stav så hade vi tre stavhoppare i P17. 16-årige Samuel Wiklund hoppade 3,12 inomhus i fjol och hade ett färskt pers i år på 3,44. Nu slog han det gång efter gång och landade slutligen på 4,00. Det gav en tredje plats i tävlingen men ett DM guld i P17. Klubbkompisarna Oscar Setthammar och Gustav Karlen följde honom en bra bit och satte båda pers med 3,60 vilket gav DM silver till Oscar och DM brons till Gustav.

Linnea Lindqvist, vår duktiga 17-åriga stavhoppare tog DM-silver i seniorernas stavtävling med 3,40. Bortsett från hennes 3,43 vid utomhus-SM i somras, som på grund av vädret flyttades inomhus, har hon aldrig tidigare hoppat så högt.

Sen vill jag också nämna Ethan Lindström som i sin, vad jag tror, allra första stavtävling blev totaltrea men distriktsmästare i P15 med 2,70.

Andra fina resultat var 16-åriga Filippa Engström DM-silver på 60 i F17 på personliga rekordet 7,90 och jämnåriga Isolde Väinöläs, nykomlingen från IK Westmannia, DM-guld i höjd med 1,65.

I 15-årsklassen blev det DM-guld för Johanna Sundén i tresteg med 11,23 och silver i längd med 5,11.

/Göran Kihl