Utomhussäsongen 2019 - Kvinnor

19.03.2020

Här kommer en sammanfattning av Utomhussäsongen för Kvinnor, gren för gren.

// Göran Kihl

******************************************** 

Kvinnor
I frånvaron av Sofi Flink i år så är det bara Malin Marmbrandt som har hört till den absoluta Sverigetoppen. 18 åringarna Elsa Wallenius på medel och långdistans och Jennifer Andersson samt Anna Götberg i slägga närmar sig också de bästa seniorerna. Återväxten i de yngre klasserna känns dock just nu tunn.

100m
Vi har fortfarande ingen riktig sprinter. Virva Rylander gjorde ett fint lopp i Leksand i juli. Hon vann seniorloppet på 12,37, men det blåste alldeles för stark medvind. I stället blev hennes och klubbens bästa tid hennes försökstid i samma tävling 12,97. Ingen annan under 13 sekunder. Närmast var Astrid Eggesjö med 13,06 och Tyra Landin med 13,08.

200m
Inte heller på 200m har vi i år någon riktig sprinter. Lite glädjande är dock Virva Rylanders 25,83 och Tyra Landins 26,34. Tyra har inte sprungit den här distansen tidigare. Den bästa tiden i år hade Emma Stenlöf när hon i mångkampslandskampen i juni hade 25,42. Då var dock medvinden något för stark.

400m
18-åriga Virva Rylanders var bara 2 hundradelar från sitt 2 år gamla personliga när hon med 57,95 tog brons vid JuniorSM. 17-åriga Tyra Landin har under sitt första år på friidrottsgymnasiet i Karlstad och gjort stora framsteg. På 400m blev hon med 59,62 vår nästa kvinna under 60 sek. Hon förbättrade sitt personliga rekord från i fjol med drygt 2 sekunder.

800m
18-åriga Elsa Wallenius har i år tagit steget upp i F19-klassen och tillhör de allra främsta i landet i sin åldersklass på de längre distanserna. Men även på 800m kommer hennes löpstyrka till sin rätt. Med 2.14,28 förbättrade hon sitt fjolårspers med nästa två sekunder. Mångkamparen Emma Stenlöf är tvåa i klubben med 2.26,76. Den tiden gjorde hon i sin enda genomförda mångkamp under året.

1500m
Här framträder Elsa Wallenius styrka ännu mer... Hon förbättrade sitt pers från i fjol med 3,5 sekunder till 4.32,67. Hon tog guld vid JuniorSM och blev sjua vid SeniorSM. Tiden placerar henne också på sextonde plats i seniorstatistiken i år. Ska vi riktigt bläddra i statistiken så ser vi att det är sju löpare genom alla tider i Västeråsklubbarnas historia som sprungit snabbare. Den närmast i tid Jenny Holmroos som 2007, 21 år gammal, sprang på 4.32,28. Allra snabbast på distansen är Jenny Holmroos mamma, Sirpa Holmroos (tidigare Niemelä), som 1982 sprang på 4.21,79. Den tiden delar hon med Karin Medin från 1989. Elsa har stadigt förbättrat sig för varje år och har förhoppningsvis många framgångsrika år framför sig.

Längre distanser
På de längre distanserna står Elsa Wallenius på trappan till de allra bästa i landet. 3000m är den längsta distansen i hennes åldersklass. På den distansen var hon ju också med i JuniorEM och var med personbästatiden 9.36,63 ytterst nära att ta sig till final. Tiden var en förbättring av hennes fjolårsbästa med nästan 16 sekunder. Det var också en förbättring av Sirpa Niemeläs 34 år gamla seniorklubbrekord med två sekunder. Hon är snabbast i 19-årsklassen i år i landet och nia i seniorstatistiken. På den längre distansen 5000m gjorde hon bara två lopp. Hon vann ett seniorlopp i Eskilstuna i slutet på juli på 17.16,12. Också det är seniorklubbrekord.

3000m hinder
Vår andra duktiga långdistanslöpare Moa Rothman gjorde bara ett banlopp. I LagSM-kvalet på försommaren sprang hon 3000m hinder på 11.14,34. Det är en halvminut sämre än hennes bästa tid förra året men räcker ändå till 12:e plats i årsbästastatistiken i landet för seniorer. Men hinderstandarden i landet är tunn med väldigt få topplöpare. Förmodligen är Elsa Wallenius vår bäste löpare även på hinder. I hennes åldersklass är distansen 2000m. Hon gjorde bara ett lopp och det var vid JuniorSM där hon tog brons på 6.47,37. Det är klubbrekord i F19 och tredje bästa i landet i åldersklassen.

100m häck
Vid mångkampslandskampen i juni gjorde Emma Stenlöf en av sina få tävlingar. Då inledde hon med starka 14,34 på korta häcken. Det är bara att hoppas på att vi får ha henne igång även nästa år. Det finns ingen riktig arvtagare till henne än så länge i grenen.

400m häck
17-åriga Tyra Landin sprang långa häcken för klubben vid LagSM-kvalet på överraskande fina 63,33. Det kvalificerade henne t o m till SeniorSM. I hennes åldersklass är det fortfarande 300m häck som gäller. Där tog hon silver i UngdomsSM på personliga rekordet 44,33. Tyra som nästa år i F19 går över till 400m häck är vårt framtidslöfte på distansen.

Höjd
Även här är mångkamparen Emma Stenlöf fortfarande bäst i klubben trots sparsamt tävlande. Vid en tävling i Sundsvall i juni satte hon årsbästa med 1,71. 16-åriga Elvira Jonsson som hade sådan stark inomhussäsong bakom sig kom inte upp till de nivåerna utomhus. Vid LagSM kvalet i början på juni höjde hon visserligen sitt utomhus pers med en cm till 1,67. Men det blev också hennes bästa resultat för säsongen.

Längd
Malin Otterling Marmbrandt fortsätter att tillhöra Sveriges allra bästa längdhoppare. Kanske är hon ,34 år gammal, nu bättre än någonsin. I samtliga 11 längdtävlingar hon deltog i var hon över 6 meter med ett suveränt klubbrekord med 6,58 vid en tävling på favoritbanan i Sierra Nevada i augusti. Emma Stenlöf kommer närmast bakom Malin med 5,69 som bäst. Sedan kunde vi glädja oss åt ytterligare två hoppare som spräckte 5-metersgränsen i år. Louise Kvarforth hoppade för första gången över 5 meter när hon vid SAYO-spelen i Sollentuna i början på juni nådde 5,15. 16-åriga Agnes With hoppade 5,06 vid tävlingar i Huddinge i mitten av juni.

Stav
Stav är en svag gren i klubben. Vår ende kvinnlige stavhoppare Louise Kvarforth gjorde på grund av skador få tävlingar och bröt i år sin uppåtgående trend genom att nå 2,60 som högst. Här väntar vi på att få någon ung tjej att tända på den här roliga men tekniskt sätt svåra grenen.

Tresteg
I år gjorde Malin Marmbrandt ovanligt många trestegstävlingar. Som längst hoppade hon 13,19 vid Grand Prix tävlingen i Sollentuna i mitten av juni. Även i tresteg hör hon till de allra bästa i landet.

Kula
Kula toppas även i år av mångkamparen Emma Stenlöf med 13,50.Det är en av hennes allra bästa resultat. Hon har ett pers från 2014 på 13,85. Men har inte varit nära sitt pers förrän i år. Tvåa i klubben är Nina Björkman med 12,38. En hygglig klubbnivå trots att vi inte har någon utpräglad kulstötare i klubben.

Diskus
Diskus är en gren på tillbakagång i klubben. Precis som i kula så har vi ingen utpräglad diskuskastare. Men vi har inte heller någon annan av våra kastare som prövar grenen med framgång. Det är även i år Nina Björkman som är bäst. Men hennes årsbästa 36,61 är 4,5 meter kortare än vad hon nådde i fjol. Tvåa i klubben är vår unga släggkastare Anna Götberg som vid en Castorama-tävling under hösten nådde 33,22 m. Lite mer träning skulle säkert föra henne över 40 meter.

Slägga
När våra unga släggkastare Jennifer Andersson och Anna Götberg i år tog steget upp till 19-årsklassen och därmed också till seniorsläggan har vi haft en glädjande utveckling. Lite överraskande är det Jennifer som tagit det största klivet. Från att i fjol har nått 47,32 meter med seniorsläggan har hon i år gjort rader av tävlingar långt över 50 meter med ett sämsta resultat på 54,44 och ett personbästa satt på JuniorSM där hon tog guld på 56,52m. Anna Götberg kastade redan förra året som bäst nästan 52 meter. I år startade hon säsongen starkt med att vid riksmästerskapen i Göteborg 2 mars vinna F19 på 55,64. Det kom att bli hennes bästa resultat för året. Men hos både Anna och Jennifer finns potential nästa år att nå upp över 60 meter. Vi ska inte heller glömma Nina Björkman som fortfarande tävlar i den äldsta juniorklassen. Hon har under året höjt sitt fjolårspers med drygt 5 meter till 54,54m. En väldigt fin bredd i klubben, där det också finns yngre kastare som nått fina framgångar.

Spjut
I år hade vi ingen Sofi Flinck. Men istället steg vår tvåa i klubben Maja Gustavsson fram. Efter att ha haft en lite trög utveckling några år lossnade det nu för henne. Hon förbättrade sitt tidigare personbästa vid flera tävlingar och nådde som längst 46,47 vid en tävling i Leksand 20 juli. Tvåa i klubben är mångkamparen Emma Stenlöf med 37,43. Lite osäkert är det med återväxten. Kanske finns den hos 15 åriga Matilda Eriksson som blev fyra på UngdomsSM med 37,43 m. Men hon kastar fortfarande med ett spjut som väger 500g istället för 600g som seniorspjutet väger.

Sjukamp
Emma Stenlöf är fortfarande en bland landets bästa mångkampare fast hon bara genomförde en mångkamp under året. Låt oss hoppas att hon fortsätter sitt tävlande även nästa år. Hon behövs med sin höga klass i flera grenar.