Inomhussäsongen 2020 - Kvinnor

06.06.2020

Här följer del två av min sammanfattning av inomhussäsongen 2019. Här går jag igenom våra kvinnliga aktiva gren för gren.

Hälsningar,
Göran Kihl


Kvinnorna

Vi har fortfarande bara Malin Marmbrandt i den absoluta sverigetoppen i både längd och tresteg. Men våra äldre juniorer Elsa Wallenius, Nina Björkman och Anna Götberg närmar sig alltmer. Tyvärr är det tunt med återväxten i de yngre åldrarna.

Analys gren för gren

60 m
Fortfarande har vi inte någon bra sprinter i klubben. Snabbast är 15-åriga Sofia Hasler som vid USM tangerade sitt personliga rekord från förra året 8,18. Följd av 16-åriga Matilda Eriksson med 8,29. Våra lite äldre löpare har emellertid tagit ett steg tillbaka.

200 m
Samma situation här som på 60m. Ingen under 27 sekunder. Snabbast även här Sofia Hasler med 27,17 som är lite sämre än hennes pers från i fjol.

300 m
300m är en udda distans både ute och inne. I år ordnade klubben ett rekordförsök på distansen med flera riktigt fina resultat. Virva Rylander ägnar större idrottsambition på bandy där hon ingår i VSKs SM-guldlag och också i juniorlandslaget. Men hon är också egentligen vår största kapacitet på både sprint och 400m. Nu vann hon rekordloppet på 40,95 strax före Malin Marmbrandt på 41,29. Båda underskred det gamla klubbrekordet. Lite kuriosa kan man se det som men det är samtidigt ett tecken på att vi hade fått en bra tid på te x 200m på både Virva och Malin om de sprungit den distansen. Virva har ett personbästa på 200m på 26,13. Malin har aldrig sprungit 200 men har ett personbästa på 60m på 8,03.

400m
Virva Rylanders främsta distans är just 400m men i år blev rekordloppet på 300m hennes enda tävling. Nu är 19-åriga Melina Mancuso snabbast med 60,97 som dock är drygt 7 tiondelar långsammare än hennes pers från i fjol. Tvåa i klubben är 16-åriga Ebba Hedin med 63,41.

800m och 1500m
Är vi svaga på de kortare löpdistanserna så ser det mer lovande ut på de längre distanserna. Klubbens bästa löpare på båda distanserna är utan tvekan 18-åriga Elsa Wallenius. Precis som i fjol så blev det inget lopp på 800m för henne. På 1500m gjorde hon sin bästa tid vid seniorSM då hon blev femma på 4.36,79, 8 tiondelar sämre än hennes pers från i fjol. På 800m är det 17-åriga Izabella Lukic som är bäst i klubben med 2.32,09. Tvåa i klubben är blott tolvåriga Astrid Wallenius på 2.35,68. Efternamnet känns igen. Hon är den yngsta i löparfamiljen Wallenius. 600m är standardgrenen för längre lopp i hennes åldersklass. Men hon går ofta upp och tävlar med stor framgång i de äldre åldersklasserna.

Längre distanser
Det är ju inte så vanligt med längre distanser inomhus men i år sprang Moa Rothman och Elsa Wallenius ett minnesvärt lopp på 3000m vid Westinghouse Inlagda Gurkspel 19 jan. Båda sprang i mål på exakt samma tid 9.49,46. Vi har inte så bra jämförelser att göra i klubben eftersom det är så få som har sprungit distansen genom åren. Men så mycket kan vi säga att ingen någonsin har sprungit snabbare inomhus. Båda är ju också duktiga långlöpare. Det vet vi från utomhussäsongen.

60m häck

Vår enda seniorhäcklöpare Emma Stenlöf gjorde ingen häcktävling. Bakom henne är det just nu tomt.

Höjd
I Emma Stenlöfs frånvaro är även i år 17-åriga Elvira Jonsson klubbens bästa. Hon nådde dock inte upp till fjolårets fina 1,74. I år blev det som bäst 1,68. Frånsett Elvira en lite tunn gren där 15-åriga Celina Andersson är tvåa på 1,56.

Stav
Louise Kvarforth tävlade inte alls på grund av skada i år. Bakom henne har vi just ingenting.

Längd
Malin Marmbrandts fortsätter att hålla den allra högsta Sverigeklassen med silver i SM på årsbästa 6,24. Hon är femma i den svenska årsbästalistan med det. Vi har haft några yngre femmetershoppare på gång i några år. Men utvecklingen har inte fortsatt. Tvåa i klubben är Sofia Hasler med 4,88. Förra året nådde hon i sitt första år med planka 5,11. Lite förvånande att vi inte har några längdhoppare förutom Malin. Längd är en stor gren inomhus.

Tresteg
Malin Marmbrandt är även i tresteg den enda som håller hög klass i klubben. Men hon är å andra sidan en av Sveriges bästa med 13,00 som årsbästa och en plats i landslaget i Nordenkampen. Men ingen annan har ens nått över nio meter i år.

Kula
Vår "gamle" (24 år!) mångkampare Emma Stenlöf studerar till läkare och har bara gjort två tävlingar inomhus i år och det var i kula. Vid tävlingar i Sätra den 15 februari satte hon faktiskt personbästa inomhus med 13,53. Vid SM helgen efter blev hon tia på 13,13. En bra insats av Emma som med 13,53 är på trettonde plats i den svenska seniorstatistiken i år. Det är ju inte som kulstötare som vi främst minns Emma även om grenen ingår i mångkampen både inom- och utomhus. Tvåa i klubben är Nina Björkman som studerar och tränar i USA under vintersäsongen. 13,00 nådde hon som bäst i år bara 13 cm från hennes fjolårspers. Två kulstötare över 13 meter är trots allt positivt även om vi gärna skulle se någon som hade kula som sin huvudgren.

Vikt
Vikt har varit en ljuspunkt i många år med stora framgångar i junior och ungdomsklasserna. Vi ser ju från framgångarna vid juniorSM att vi fortfarande är dominerande som klubb i landet. Men vikt är också en gren som har haft en väldig stark utveckling nationellt sätt. Därför är det inte så lätt nu när några av våra juniorer har tagit steget upp att kasta med seniorernas vikt 9,08 kg, som man gör från att man är 18 år. Ingen av våra två bästa kastare nådde riktigt upp till sina tidigare personliga rekord. Nina Björkman som 2018 som 20-åring satte klubbrekord med 18,14 nådde i år vid tävlingar i USA 17,53 och är med det bäst i klubben. Anna Götberg som i fjol som 18-åring satte klubbrekord med 17,75 nådde i år 17,30.

Sedan dök det upp ett helt nytt namn i år. Vår duktiga 19-åriga släggkastare Jennifer Andersson gjorde tävlingsdebut i vikt. Vid JuniorSM var hon med 16,74 inte långt efter SM segraren Anna. Alla tre finns med högt upp i landets årsbästastatistik bland seniorerna. Om man tittar på klubbens egen inofficiella 10-bästalista genom tiderna så lägger dom här med råge beslag på de tre första platserna. Vi har tre andra viktkastare i 19-årsklassen som inte når upp till Annas och Jennifers längder men det känns fint att konstatera att vi aldrig tidigare har haft så många som har tränat och tävlat med seniorvikten. Bakom dom kommer sedan 17-åriga Isabella Wiklund som är bäst i landet i sin åldersklass med 18,04 (7,26 kg). Vi kommer att se flera duktiga viktkastare kommande år. Det är flera yngre som prövar på grenen med framgång.