Föreningens kanslichef på studiebesök i Tyskland

19.04.2024

I måndags reste Henrik Astfors tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet till Tyskland för att se hur de jobbar med olika frågor i sin organisation. Ett studiebesök finansierat av EU-projektet Erasmus. 

Med på resan förutom Henrik var Daniel Bergin (tävlingsansvarig SFIF), Frida Hogstrand (Barn- & ungdomsansvarg SFIF), Janne Wanhainen (Ansvarig innehåll och digitalisering på utbildningsavdelningen SFIF) och Carl Hedin (ordförande ungdomskommittén SFIF).

Resan inleddes med ett besök hos föreningen TSV Schotts Mainz. En förening med flera olika idrotter och 3900 medlemmar. Friidrottsektionen har ca 400 medlemmar. Här träffade vi klubbens kanslichef och två av deras aktiva som också är ledare för de yngre barnen i föreningen. De har själva sökt ett Erasmusprojekt om att besöka Sverige för att ta del av bl.a. ledarskapsfrågor och träningslära. Ett alternativ är nu att besöka oss i Västerås FK.

Dag 2 besöktes det Tyska Friidrottsförbundet (DLV) i Darmstadt. Här fick vi insyn i hur de jobbar med nationella tävlingar och vilka relationer de har med distrikten och föreningarna. Här var de omkring 40 anställda som jobbade med olika delar inom organisationen. Trots att Tyskland är ett mindre land än Sverige märker man att det är betydligt fler invånare då förbundet t.ex. inte har någon kontakt med sina nästan 8 000 friidrottsföreningar (mot Sveriges drygt 900) utan all kontakt sker med distrikten.

På onsdagen väntade en lite längre resa från Darmstadt där vi bodde till Stuttgart där vi träffade distriktet Baden-Württemberg. Här har de 14 anställda som bl.a. arrangerar 12 motionslopp och halvmaraton. Under sig har de ca 1 800 föreningar. På nationell nivå arrangeras ca 25 mästerskap men det arrangeras också ca 25 distriktstävlingar och delstatstävlingar så tävlingsprogrammet i Tyskland ger tyvärr väldigt lite utrymme för föreningar att arrangera egna tävlingar på högre nivå. 

Området där distriktet höll till var även ett toppmodernt centrum för olympiska idrottare. här fanns allt du kan tänkas behöva i din elitsatsning.