Fin start på utomhussäsongen av Nina Björkman i USA

03.05.2021
Foto: Deca Text och Bild
Foto: Deca Text och Bild

Nytt personbästa i diskus med 47.55 i diskus och även fina resultat i kula och slägga lovar för en fin säsong för Nina! Här följer en liten uppdate från Nina om livet i New York!


Hur kändes säsongsstarten utomhus än så länge, diskus pb bland annat!

Det var så himla härligt! Hittills har jag knappt tränat diskus alls, har varit mest fokus på slägga förutom några kast här och där. Men på tävling har jag kastat över 40 varje gång, så jag har velat ta 45 länge nu! Så himla skönt att jag lyckades göra det redan nu.

Hur går de andra grenarna?

Det var vår.... Fjärde? Tävling, eller något liknande, vi hade vår första tävling i slutet av mars. Slägga har känts bra på träning, men jag har inte lyckats få ut det på tävling ännu. Men när jag gör det kommer det nog ett nytt pers, om jag hinner innan vi är klara med säsongen! I kula går det också ganska bra, kastar nära perslängder där också trots att jag knappt tränat det under säsongen. Är antagligen lite extra styrka som hjälper...

Du studerar ju på Manhattan College, hur ser träningen ut och vem är din tränare? 

Min tränare heter Patrick McGrath och jag tycker väldigt mycket om honom, och hade inte stannat annars! Han är rolig, väldigt kunnig inom slägga, och har en coaching stil som jag tycker bra om. Han låter oss liksom vara lite mer självständiga än vissa andra tränare. Vi har en separat tränare som gör våra styrkeprogram, och jag tycker mycket om honom också - han är öppen för förslag när det kommer till att ändra programmet och lägga till/ta bort vissa övningar.


Hur ser det ut på eran skola med Corona restriktioner nu? Har ni vanliga lektioner eller är mycket på distans? Får ni resa nånstans?

Jag har alla mina lektioner på vanligt vis, men det finns flera som har blandade format. Varje lektion har i stort sett en online och en vanlig lektion, och läraren pratar i google meet medans de föreläser för oss. Med friidrotten reser vi tyvärr bara inom NY och NJ för tävlingar, men för kvalificerande tävlingar som ECACs eller regionals så reser vi. Men vi har definitivt tävlat mer lokalt än förut, på grund av Corona. Vi har också färre tävlingar än förut, och eftersom vi aldrig fick något spring break (de tog bort lovet helt) så blev det inget träningsläger heller. Men vi kan fortfarande tävla, åtminstone! Fast vi måste lämna arenan så fort vi är klara i stort sett, och inför varje tävling måste vi ha ett påvisat negativt covid-test inom 72 timmar. Vi måste också ha på oss mask överallt, något som kanske kan vara lätt att glömma i Sverige, även när vi tävlar (förutom precis när vi kastar/springer eller när sprintarna värmer upp).

Hur går snacket om vaccin för er studenter?

Jag har faktiskt redan vaccinerat mig (mån 19 april) för första gången! Vaccinet är tillgängligt för alla som är 16+ i New York, jag tror att det öppnades för oss under påsken någon gång. 


 Hur ser planen ut för sommaren? När kommer du hem till Västerås? 

Hittills är sommaren fullsmockad - skolan tar slut den 14 maj, sen tävlar jag i ECACs 15-16 maj och sen ska jag vara med i ett praktikprogram som skolan anordnar! Jag kommer vara kvar på skolan tills den sista juli, sen åker jag hem och kommer vara hemma i stort sett hela Augusti. Så det är full rulle i sommar, är taggad på att kunna spendera en sommar i New York (även om det fortfarande är "corona season")!Stort lycka till Nina och vi längtar efter att få se dig hemma snart igen!