7:a i Riksfinalen i Kraftmätningen

27.08.2019

I helgen så avgjorde riksfinalen i Kraftmätningen 2019. En rikstäckande klubblagtävling för 14-15 åringar arrangerad av Svenska Friidrottsförbundet. Kvalet avgörs i åtta olika kvaltävlingar runt om i landet. Man tävlar i både pojk-, flick- och mixklass. Av 34 kvalande pojklag gick 20 vidare till final varav vårt pojklag kvalade in som 7:e bästa lag.

Finalen avgjordes på Tibblevallen i Täby. Vi hade 4 st. 04:or och 4 st. 05:or i vårt lag; Ludvig Jaasund, Henrik Silva-Skoog, Hugo Sturebrand, Melker Andersson, Viktor Rahm, Mikola Ahlgen, Gabriel Daag och Markus Andersson.

Som vanligt på lagtävlingar så får man förutom sina normala favoritgrenar ofta ställa upp i någon gren som man kanske inte känner sig så van i, allt för att samla poäng till laget. Det gjorde alla våra ungdomar denna gång vilket också gjorde att vi samlade ihop många härliga poäng. Vi hade egentligen ingen gren där vi riktigt överlevererade eller där alla fick till det, men inte heller någon gren där vi tappade allt för mycket, utan vi höll en jämn och hög nivå genom alla grenar. Vi samlade ihop totalpoängen 12334 poäng. Det var 1000 poäng bättre än i kvalet! Detta är den högsta poäng som ett pojklag från Västerås FK har fått någonsin i Kraftmätningen, tidigare Nordeakampen. :-)

Alla persade i minst någon gren och sammanlagt slogs inte mindre än 16 personliga rekord! Helgens bästa resultat stod Mikola Ahlgren för som med 5.89 i längd satte ett nytt klubbrekord för 14-åringar.

Tävlingen avgörs i flera olika pooler vilket gör att den sammanlagda poängställningen åker upp-och-ned under dagarna. Vi noterade ganska tidigt att vi hela tiden pendlade mellan 1:a och 9:e plats, d.v.s. en framskjuten placering bland de 10 bästa. När alla grenar efter två dagar var avverkade så blev vi till slut 7:a. Det är en mycket bra placering! Vi hade traditionstunga "storklubbar" som Turebergs FK, Huddinge AIS, Upsala IF, IFK Göteborg, Hammarby IF, IFK Växjö, IFK Lidingö och IF Göta bakom oss. Bra jobbat och STORT grattis till alla duktiga ungdomar!

På lördagskvällen så tog 300 ungdomar och ledare tvärbanan in till Stockholms Stadion där Kraftmätningens stafetter avgjordes mitt under "brinnande" Finnkamp. Det var strålande väder och 10 000 åskådare på Stockholms Stadion. Synd bara att vi inte hade med något stafettlag, då det bara genomförs i mix-klassen... Men vi fick se fin friidrott hela kvällen och uppleva en storartad avslutning på kvällen. Hela publiken, 10 000 personer, stannade kvar för att heja fram Sveriges nya svenska superstjärna inom friidrott; Armand "Mondo" Duplantis. Det resulterade också i det första 6 metershoppet i stav någonsin av en svensk i Sverige, Finnkampsrekord och Stadionrekord.

// Lag-coacher Peter och Nina