3 svenska ungdomsmästare på IUSM

12.03.2019

I helgen avgjordes inomhus ungdoms SM i Westinghouse Arena i Västerås. Inte mindre än 6 medaljer gick till hemmaklubben, varav 3 guld!

P16

I den äldre pojkklassen P16 så segrade Albin Wallenius på 1500m efter ett taktiklopp där Albin hade full kontroll på händelserna. Han drog större delen av loppet men i lite lägre tempo, på näst sista varvet blev han omsprungen, men lade sig ganska lätt i rygg. Med 120 m kvar så tackade Albin för sällskapet och lämnade resten av konkurrenterna bakom sig. Segertid: 4:23.02.

I P16 så fick vi ytterligare en svensk mästare från klubben genom Leo Bystedt i vikt som slog till redan i första omgången med ett kast på 18.49. En längd som ingen konkurrent kunde svara på, även om Jesper Ahlin från Tureberg i 5:e omgången kom upp och flåsade Leo lite i nacken med ett kast på 18.33. Leo hade totalt tre kast över 18 meter.

F16

Klubben har många duktiga viktkastare vilket vi fick se även i den äldre flickklassen F16 där Isabella Wiklund i den 4:e omgången visade var "skåpet skall stå" eller snarare vart guldet skall hamna, genom att kasta 16.75. Bara en annan kastare nådde över 16 m, Thea Löfman från Åhus (16.08). Isabella följde även upp med 16.25 i den 5:e omgången och hade därmed tävlingens två längsta kast. Guld till Isabella och Västerås alltså.

I F16 så blev det även en silvermedalj till klubben genom Elvira Jonsson med ett resultat på 1.70. Elvira hade dock en lite "skakig" tävling och hade två rivningar redan på ingångshöjden 1.58 innan hon klarade i tredje. Hon hamnade sedan i samma läge på 1.66 då hon alltså tog först i tredje försöket och samma sak upprepade sig på 170 med en ring i protokollet först i det tredje hoppet. Slutligen blev 1.72 lite för högt denna gång (efter 15 hopp). 1.72 blev segerresultatet av Klara Frykholm från Glanshammar.

P15

I P15 så blev det två medaljer, två silver som båda bärgades av Ludvig Jaasund. Mångkamparen Ludvig var anmäld i fyra grenar till IUSM, men sjukdom sista veckan innan SM och krockar i tidsprogrammet gjorde att Ludvig valde att fokusera på sina två favoritgrenar höjd och 1000m.
- I höjd så var Ludvig efter åtta hopp (mot "planerade" sex hopp...) uppe på pershöjden 1.81. Han klarade galant och gjorde sedan sin livs hoppning genom att sedan också klara/persa både 1.83 och 1.85 innan det till slut tog stopp på 1.87 (efter 14 hopp). Ludvig blev alltså 2:a efteröverlägsne Sverige-ettan Melwin Lycke Holm från Kils AIK som vann på den för åldern mycket imponerande höjden 2.01. Melwin gjorde också 3 försök på pershöjden 2.05 där han hade åtminstone ett mycket bra försök.
- Ludvig sprang senare samma dag också försök på 1000m och tog sig enkelt vidare på bästa tid. På söndagen var det dags för final, ett lopp som blev lite ryckigt och stökigt. Ludvig hade dock bra kontroll och lade med 200m kvar in en "långspurt" där endast Sverige-ettan Albin Öberg från Heleneholm kunde hänga på. När sedan Albin med 120m kvar lade in slutspurten hade Ludvig tyvärr inte krafterna kvar att svara denna dag. Ludvig slutade 2:a med tiden 2:46.76, nytt pers med 16 hundradelar. 2 silver och 2 pers för Ludvig alltså!

I P15 så sprang också Lukas Söderlund bra på 60m. 7.61 och en 3:e plats i heatet gjorde att Lukas kvalificerade sig till semifinal. Där sprang Lukas på nästan samma tid 7.62, en tid som dock inte räckte till final, utan Lukas slutade 11:a.

F15

I F15 så löpte Tyra Tjulander 60 m häck och med nytt pers i försöket (9.41) så tog sig Tyra vidare till semifinal. I semifinalen så persade Tyra igen med 9.39 med glädjen byttes snabbt till besvikelse då tiden var exakt vad som behövdes för att gå till final. Men... två tjejer till sprang på exakt samma tid och med bara några tusendelar så missade Tyra finalen och blev 10:a. Men två pers när det behövs som bäst i SM visar bra vinnarsskalle! :-)

Det blev ytterligare en finalplats i F15 genom Matilda Eriksson som gick vidare som 8:e tjej vilket också blev slutplaceringen efter två kast på exakt samma resultat 11.72.


Vi säger STORT GRATTIS till ALLA våra duktiga ungdomar som var med på IUSM och kämpade om medaljer och personliga rekord!

Hela resultatlistan >

Nyhet på svt.se finns här >

Jag vill också passa på att tacka ALLA funktionärer som gjorde mästerskapet till ett mycket lyckat arrangemang. Inte minsta alla ungdomar som var med och bidrog med värdefulla insatser. Vi har bara erhållit positiv feedback från olika håll. Västerås FK fortsätter att leverera arrangemang på absolut högsta Sverige-nivå! :-)

Signerat,
Skoog